Henry A. Kissinger: “COVID-19” do ta ndryshoj përgjithmonë Rendin Botëror

Pandemia e Koronavirusit do ta ndryshoj përgjithmonë Rendin Botëror

Nga Henry A. Kissinger

(Përktheu: Melsen Kafilaj – George C. Marshall Albania Fellow)

SHBA duhet ti mbrojë qytetarët e saj nga pandemia ndërsa nis punën urgjente për planifikimin e një epokë të re.

Atmosfera sureale e pandemisë së Covid-19 më solli në vëmëndje ndjesitë e mia djaloshare në Divizionin 84 të Këmbësorisë gjatë Betejës së Bulge. Tani, po ashtu si në vitin e largët 1944 ekziston ndjenja e një rreziku të saponisur, i cili nuk synon ndonjë person të veçantë por godet rastësisht dhe në mënyrë shkatërruese.Por ekziston një ndryshim i rëndësishëm mes asaj kohe të largët dhe kohës sonë.Qëndresa amerikane atëherë u forcua nga një qëllim kombëtar madhor.Tani, në një vend të ndarë, veçse një qeveri efikase dhe largpamëse është e nevojshme për të kapërcyer pengesat e pashembullta për nga madhësia dhe qëllimi global.Mbështetja e besimit të publikut është thelbësore për solidaritetin shoqëror, për marrëdhëniet e shoqërive me njëra-tjetrën dhe për paqen e stabilitetin ndërkombëtar.

More…