Zgjerimi i ujërave territoriale greke dhe zvogëlimi i hapësirave detare shqiptare

Nga Prof. Asoc. Dr. Osman Metalla

Më duhet të them që në krye të herës se është i drejtë reagimi i Ministrisë së Jashtme të Shqipërisë mbi faktin që shteti grek ka të drejtën e zgjerimit te ujërave territoriale deri në kufirin e 12 miljeve sikurse parashikohet dhe në nenin 3 të Konventës së Ligjit të Detit (UNCLOS) apo Konventën e Montego Bay-t. Kjo Konventë i jep të drejtën shteteve të vendosin një gjerësi të ujërave territoriale deri në kufirin që nuk i kalon 12 milje detare të matur nga vija bazë e përcaktuar në përputhje me këtë konventë.

More…

Ermal Jauri: Roli i shërbimeve inteligjente në pandëminë COVID-19

Nga Ermal Jauri,
President
Geroge C. Marshall Albania

Jemi në fazën kur bota ka kaluar në fazën e dytë të përballimit të krizës shkaktuar nga COVID-19 dhe gradualisht jeta dhe përditshmëria po stabilizohet duke u përpjekur të rikthehet në fazën përpara pandemisë.
Nëse më parë analizat mund të quheshin si pavend, në këtë moment të gjithë mund të hedhim sytë prapa në kohë për të kuptuar implikimet e strukturave të ndryshme në përballimin apo më saktë parandalimin e këtij fenomeni.

More…

Kreu i George Marshall Albania, Ermal Jauri: Ndikimi i anëtarësimit në NATO i Maqedonisë së Veriut

Zyrtarisht Maqedonia e Veriut në 27 mars 2020 u bë anëtarja e 30-të e Aleancës së Atlantikut të Veriut, pas 27 vjetësh që kishte shprehur dëshirën për të qenë pjesë e saj, ndërsa në 30 mars përmes një ceremonie të veçantë të diktuar nga COVID-19, pa prezencën e ambasadorëve të vendeve NATO dhe në video konferencë me kabinetin qeveritar nga Shkupi, flamuri i Maqedonisë së Veriut u ngrit njëkohësisht përpara selisë së NATO-s në Bruksel, në SHAPE, Mons si edhe në Komandën Aleate në Norfolk Virxhinia.

More…

Kreu i George C. Marshall Albania, Ermal Jauri: Koronavirus dhe mungesa e vëmendjes ndaj njerëzve nën uniformë dhe medias

Ermal Jauri
President, George C. Marshall Albania
Forcat e Armatosura, Policia e Shtetit dhe personeli mjekësor është trinomi i përhershëm e i gatshëm për çdo lloj ngjarje që del nga rendi i zakonshëm i ditës sonë. E pa asnjë dyshim që koronavirusi është një ngjarje e jashtëzakonshme. Në këtë rast, këtij trinomi i shtohet edhe media, punonjësit e njësive ushqimore si dhe personeli që për shak të tipologjisë së punës së tyre u duhet të jenë në krye të detyrës edhe në këto ditë të vështira.

More…

Ermal Jauri – COVID 19 dhe sfidat e papritura të 2020

Askush nuk mund të imagjinonte se dita e fundit e 2019-ës, do të mbyllte vetëm numerikisht 365 ditët e vitit të kaluar. Ajo që për herë të parë u shfaq në 31 dhjetorin e kaluar në Wuhan të Kinës është duke tronditur botën, jetën e çdo qytetari, edhe 3 muaj më pas e nuk dihet edhe sa do të zgjasë. Në 30 janar, Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) shpalli shpërthimin e koronavirusit njohur edhe si (COVID-19) si një emergjencë shëndetësore publike me shqetësim ndërkombëtar, e ndërsa në 11 mars u shpall gjendja pandemike në të gjithë botën.

More…

Ermal Jauri, Kreu i George C. Marshall Albania: Me ç’të drejtë Z. Macron?

Nga Ermal Jauri,
Drejtor Ekzekutiv i George C. Marshall Albania

Historia e popullit tim është një histori e veçantë. Jo vetëm e popullit tim por e gjithë rajonit të Ballkanit. Nga thellësia në histori e për të ardhur në kohën para-moderne, moderne dhe post-moderne që ne njohim sot. Popullim im, në krahasim me popullin tend Z. Macron ka luftuar për mbijetesë dhe jo për tu zgjeruar. Ka luftuar për mbijetesë për arsye të fuqive të mëdha ashtu si e Juaja.

More…