Henry Kissinger – “Reflektime mbi Planin Marshall” (74 Vjetori i mbajtjes se ketij fjalimi historik ne Harvard, 5 Qershor 1947.)

Reflektime mbi Planin Marshall*[1]

Henry A. Kissinger

(Përktheu: Melsen Kafilaj – George C. Marshall Albania Fellow)

Në Qershor të vitit 1947 Gjenerali George C. Marshall, Shefi i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Amerikane gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe i vlerësuar nga Winston Churchill “si organizatori i fitores së Forcave Aleate”, në muajin e pestë të mandatit të tij si Sekretar i Shtetit në administratën e presidentit Harry Truman, gjatë ditës së diplomimit të studentëve të Harvardit, i drejtoi një fjalim kësaj audience në Harvard Yard. Duke përshkruar shkatërrimin e ekonomisë dhe shoqërisë evropiane, Marshall u zotua që Shtetet e Bashkuara do të bënin “gjithçka që është e mundur” për të ndihmuar në rindërtimin e kontinentit evropian dhe në rivendosjen e “shëndetit të tij ekonomik normal”, pa të cilin nuk mund të kishte “as stabilitet politik dhe as paqe të sigurt” në të gjithë botën.

More…

Henry A. Kissinger: “COVID-19” do ta ndryshoj përgjithmonë Rendin Botëror

Pandemia e Koronavirusit do ta ndryshoj përgjithmonë Rendin Botëror

Nga Henry A. Kissinger

(Përktheu: Melsen Kafilaj – George C. Marshall Albania Fellow)

SHBA duhet ti mbrojë qytetarët e saj nga pandemia ndërsa nis punën urgjente për planifikimin e një epokë të re.

Atmosfera sureale e pandemisë së Covid-19 më solli në vëmëndje ndjesitë e mia djaloshare në Divizionin 84 të Këmbësorisë gjatë Betejës së Bulge. Tani, po ashtu si në vitin e largët 1944 ekziston ndjenja e një rreziku të saponisur, i cili nuk synon ndonjë person të veçantë por godet rastësisht dhe në mënyrë shkatërruese.Por ekziston një ndryshim i rëndësishëm mes asaj kohe të largët dhe kohës sonë.Qëndresa amerikane atëherë u forcua nga një qëllim kombëtar madhor.Tani, në një vend të ndarë, veçse një qeveri efikase dhe largpamëse është e nevojshme për të kapërcyer pengesat e pashembullta për nga madhësia dhe qëllimi global.Mbështetja e besimit të publikut është thelbësore për solidaritetin shoqëror, për marrëdhëniet e shoqërive me njëra-tjetrën dhe për paqen e stabilitetin ndërkombëtar.

More…

Ermal-Jauri

Ermal Jauri: George C. Marshall Albania dhe UAMD forum mbi çështjen e kufirit detar me Greqinë. Flasin ekspertët e njohur

Ishujt pritet të jenë pika e nxehtë për ndarjen e detit mes Shqipërisë dhe Greqisë.

Kjo temë mori vëmendje në një Forum Akademik me ekspertë të fushës të organizuar nga Qendra George Marshall Alumni Albania e drejtuar nga z. Ermal Jauri dhe Universiteti “Aleksandër Moisiu” në Durrës.

Më këtë forum prof. Osman Metalla, pedagog i shkencave Inxhinierike dhe Detarisë kërkoi që ishujt të trajtohen në bazë të të drejtës ndërkombëtare me jo më shumë se tre milje hapësirë.

Ai kërkoi që shkëmbi Barketa të mos përdoret si pjesë e cila mund të na çojë në konflikte të reja.

Osman Metalla: “Ne duhet të kemi në qëndër të vëmëndjes,për të mos lejuar përdorimin e shkëmbit, pra një shkëmb i vogël aty nuk mund të sjell një deformim të jashtëzakonshëm të vijës mesore të ndarjes të kufirit tërritorial ndërmjet Republikës së Shqipërisë she të Greqisë”.

More…

Ermal Jauri: Marreveshja e Detit

Forumi Akademik “Marrëveshja e detit me Greqinë” historik, sfida dhe zgjidhje

Ermal Jauri: Marreveshja e DetitMë datë 22 tetor ora 11.00, George C. Marshall Albania në kuadër të marrëveshjes së bashkëpunimit me Universitetin “Aleksandër Muisiu” Durrës, merr pjesë në Forumin Akademik “Marrëveshja e detit me Greqinë”.

Në formum do të marrin pjesë personalitete, profesore dhe ekpertë të ndryshëm në një diskutim profesionist mbi këtë situatë dhe rrugët e mundshme të zgjidhjes së këtij problem.

Në Formum marrin pjesë:

  1. Dr. Kesanela SOTIROFSKI, Rektori I Universitetit “Aleksandër Moisiu”
  2. As. Dr. Osman METALLA, Dekan i Fakultetit të Studimeve Profesionale dhe Pedagog i Shkencave Inxhinierike dhe Detarisë
  3. Dr. Paskal MILO, ish Ministër i Punëve të Jashtme
  4. Ermal Jauri, Kryetar i Geroge C. Marshall Albania
  5. Znj, Juljana Zenjo, Eksperte Ekonomie, Geroge C. Marshall Albania
  6. Manuela IMERAJ, Eksperte Ligjore, Geroge C. Marshall Albania
  7. As. Dr, Enver BYTYÇI, Pedagog i Fakultetit të Shkancave Politike-Juridike
  8. Kapiten, Përparim ZAIMI, Ekperti i Çështjeve Detare
  9. Dr. Ermal Xhelilaj, Profesor i të Drejtës së Detit dhe Marrëdhënieve Ndërkombëtare

Në këtë forum do të trajtohet historiku, sfidat dhe zgjidhjet e mundshme.

George. C. Marshall Albania

 

Osman Metalla: Ç’ndodh nëse Greqia zgjeron detin territorial në 12 milje? Nuk ka më marrëveshje, por okupim

Prof As. Dr. Osman Metalla –

Tema e zgjerimit te detit territorial te Greqisë nga 6-12 milje është bërë temë e ditës dhe që me të drejtë ka marrë një vëmëndje të konsiderueshme qoftë në media qoftë në opinionin e gjerë publik. Shume njerëz, madje dhe jo ekspertë, me dashamirësinë e tyre dhe me ndjenjën e fortë të mbrojtjes së territorit, janë munduar të kontribojnë duke sjellë secili argumenta sipas mënyrës së tij.

More…

Një sqarim teknik përse zgjerimi i ujërave të Greqisë ndikon në zvogëlimin e hapësirave tona detare

Nga Prof. Osman Metalla, George C. Marshall Albania 

Në shkrimin tim të para pak ditëve, unë kam prekur disa çështje lidhur me marëveshjen kaq shumë të diskutuar ndërmjet Shqipërisë dhe Greqisë. Ndër të tjera u ndala në deklaratat e bëra lidhur me zgjerimin e detit territorial Grek të cilat i kam konsideruar krejtësisht në dëm të interesave të palës Shqiptare.

More…